Ieder jaar wordt er een stille tocht gehouden om de oorlog slachtoffers te herdenken.
In heel Nederland zijn we op woensdag 4 mei om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenken we de burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties. Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is; “Vrijheid vertelt: op naar 80 jaar Vrijheid”. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.
( bron: Jaarthema – Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei )
Ieder jaar op 4 mei wordt er op Terschelling een stille tocht gehouden waarbij we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies herdenken. De stille tocht start om 19.30 uur vanaf het gemeentehuis in West-Terschelling. De tocht eindigt bij het oorlogsmonument en is zonder toespraken, vlaggen of vaandels. Om 20.00 uur nemen we gezamenlijk twee minuten stilte in acht.
Op de begraafplaats liggen 67 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest. Van vijf daarvan is de identiteit onbekend.
Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen zwaard op aangebracht.
Na het begin van de Tweede Wereldoorlog spoelden in augustus 1940 voor het eerst oorlogsdoden aan. Het waren Fransen die omkwamen in de Slag om Duinkerke. Er werd inderhaast een begraafplaats aangelegd bij West aan Zee, op een stuk grond van 40 bij 50 meter, nabij de reddingsbootschuur bij paal 8 op het Noorderstrand. De eerste die er werd begraven was Joseph Marie Le Neures. Op 7 augustus waren er al 25 doden begraven. Na aanvang van de bombardementsvluchten op Duitsland nam het aantal aangespoelde doden toe. In 1942 lagen er 75 doden op de begraafplaats. Dat was toen een kale zandvlakte met zwarte grafkruisen. De commissaris van de Koningin in Noord-Holland deed aan de burgemeester zijn beklag over de begraafplaats.[2] Daarop werd een nieuwe begraafplaats ingericht in het dennenbos aan de Longway dat daar ligt. Er was ruimte voor 180 graven. Eind augustus vond daar de eerste begraving plaats. De doden werden daarnaartoe overgebracht; de graven werden voorzien van witte kruisen en een stenen omlijsting.
Tijdens de oorlog zijn er 151 doden begraven, waaronder 57 Engelsen, 23 Fransen, 21 Amerikanen, 9 Canadezen, 9 Australiërs, 5 Polen, 4 Nieuw-Zeelanders en 1 Noor. Van 21 van hen was de identiteit niet bekend.
In 1949 is een deel van de doden opgegraven en naar elders overgebracht. De Amerikanen zijn overgebracht naar de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. De Fransen zijn gerepatrieerd. De Noor is overgebracht naar crematorium Westerveld.
De begraafplaats is heringericht op de manier die gebruikelijk is bij begraafplaatsen die vallen onder de Commonwealth War Graves Commission.
Bron; Wikipedia
Terug naar overzichtspagina.